Innowacje
Rezultaty projektu są wynikiem uznanego stanu wiedzy i zastosowanej metodologii umożliwiającej rozwiązanie prezentowanych problemów badawczych dzięki szerokiemu spektrum obserwacji zjawiska będącego przedmiotem projektu tj. kontroli stanu nawodnienia jako istotnego czynnika nadzoru zdrowia metabolicznego, ograniczającego ryzyko wystąpienia otyłości i zaburzeń metabolicznych. Efekty i proponowane rozwiązania Systemu IQ Water potwierdzają jego utylitarne i społeczne zastosowanie, w strategicznych dla zdrowia obszarach.
Wyniki prac doprowadzą do stworzenia linii napojów nawadniających, gotowych do spożycia - „ready to drink”, które aktualnie nie są dostępne na polskim i europejskim rynku. Nowatorskość receptury przejawiać się będzie w:
- Napój 1 - hipotoniczny 200-260 mOsmol L−1, fruktoza, maltodekstryna (proporcja 1:0,8), min zawartość Na: 20 mmol/l (0,32 g sodu w but. 700ml; cytrynian sodu i/lub sól). Do stosowania w trakcie aktywności fizycznej.
- Napój 2 - hipotoniczny 200-260 mOsmol L−1, izomaltuloza, min zawartość Na: 20 mmol/l (0,32 g sodu w but. 700ml; cytrynian sodu i/lub sól). Do stosowania w trakcie aktywności fizycznej.
- Napój 3 - hipotoniczny 200-260 mOsmol L−1, glukoza, fruktoza, zawartość Na: 30 mmol/l (0,48 g sodu w but. 700ml; cytrynian sodu i/lub sól). Do stosowania po wysiłku fizycznym.
Wskaźnik potrzeby nawodnienia „Hydro Need”.
Czas trwania aktywności fizycznej, intensywność wysiłku fizycznego, masa i skład ciała osoby aktywnej, poziom sprawności fizycznej, stan zdrowia, temperatura otoczenia, stan chronicznego odwodnienia bądź optymalnego nawodnienia to czynniki, które determinują potrzeby nawodnienia, a w zasadzie wyboru jego strategii. Powstały w wyniku prac przemysłowych zagregowany wskaźnik „Hydro Need” uwzględniając strategiczne informacje pozyskiwane przed i w trakcie aktywności fizycznej oszacuje potrzeby uzupełniania płynów tzn. rodzaj napoju, objętość i częstotliwość stosowania zarówno przed, jak i po zakończeniu aktywności fizycznej. Zintegrowane z produktem spożywczym narzędzie wspomagające wybór napoju nawadniającego i strategie jego stosowania nie jest dostępne zarówno w skali krajowego, jak i zagranicznego rynku.
Inteligentne opakowanie.
Istotnym czynnikiem wpływającym na trwałość produktów spożywczych jest światło słoneczne. Światło słoneczne, w widmie którego jest promieniowanie ultrafioletowe widzialne i podczerwone, prowadzi do reakcji degradacji i utleniania. Przyczyniają się one do spadku zawartości składników odżywczych i związków bioaktywnych, tworzenia się nieprzyjemnych zapachów i smaków, zmianę koloru żywności, jak również mogą powodować tworzenie się substancji toksycznych. Prace na poziomie badań BP zorientowane będą na wytypowaniu materiałów opakowania i etykiet oraz ich kolorów, które skutecznie ograniczą absorbcję promieniowania i degradację składników aktywnych produktu. Znany jest mechanizm fotodegradacji składników aktywnych, w tym witamin, antyoksydantów i innych pod wpływem promieniowania słonecznego. Niemniej istnieją tylko nieliczne doniesienia mówiące o tym jak poszczególne zakresy spektralne światła wpływają na stabilność gotowych produktów spożywczych, a nie poszczególnych składników. Wdrożenie wyników prac umożliwi ochronę produktu spożywczego przed określonym zakresem spektralnym światła i degradacją składu.
Rezultaty projektu wykreują niespotykane w skali świata zintegrowane rozwiązanie diagnostyki, monitorowania i zabezpieczenia potrzeb związanych z nawodnieniem organizmu. Potrzeb personalizowanych w oparciu o cechy budowy ciała, stan zdrowia i planowaną aktywność fizyczną.